Iedereen kan meedoen

Sport
8 februari 2023

Mensen met een kleine beurs hebben niet altijd geld voor een avondje sporten of culturele hobby. Door de hoge energieprijzen en oplopende inflatie groeit deze groep. Het Jeugdfonds en Volwassenfonds Sport & Cultuur kan uitkomst bieden. "We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen – liefst iedereen - kan meedoen in onze maatschappij", aldus wethouder Bjorn Molling. "Ongeacht je financiële situatie. Ieder mens telt."

Eindjes aan elkaar knopen

In Meerssen maken ruim 200 mensen gebruik van een bijstandsuitkering. Door de oplopende kosten tegenwoordig komen daar nog eens twee keer zo veel inwoners bij die de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van de energietoeslag. Dat scheelt, maar zelfs dan is er in sommige gezinnen weinig of geen geld over voor voetbal, hockey, schilderen of muziekles.

Voor ieder wat wils

Sport en cultuur hebben een positief effect op mensen. "Door beweging blijf je gezond en cultuur verrijkt je als mens. Bij een sportvereniging of culturele activiteit ontmoet je andere mensen. Je sociaal netwerk groeit en je krijgt zelfvertrouwen", vertelt Bjorn. "In Meerssen hebben we een grote diversiteit aan verenigingen en organisaties. Er is voor ieder wat wils. Het Jeugdfonds en Volwassenfonds Sport & Cultuur stelt meer mensen in staat om te kunnen deelnemen aan sport, of cultuur te beleven." Het Jeugdfonds is voor kinderen bedoeld, het Volwassenfonds voor iedereen boven de 18.

Hoe maak ik gebruik van het fonds?

Gebruik maken van een van de fondsen is eenvoudig. Kijk hiervoor op de site van de organisatie of meld je bijvoorbeeld bij Trajekt. Virginie Kosumi-Urlings is hier intermediair: "Door de hele korte lijnen die we vanuit Trajekt hebben met de mensen achter de fondsen, kunnen we maatwerk leveren en elke situatie apart beoordelen." Op de website van het Jeugdsportfonds en het Volwassenfonds staan aanvraagkaarten. "Als mensen die zelf al invullen, hebben we snel alle benodigde informatie." Virginie is blij met de fondsen: "Vooral voor de kinderen, want erbij horen en kunnen meepraten over hobby's is erg waardevol."

Tevreden

"Wij zijn ook erg tevreden met deze regeling", stelt Bjorn. "Zo kunnen veel meer mensen (blijven) deelnemen aan de samenleving, ongeacht hun financiële situatie. En het mooie is: de aanbieders van sport en cultuur in de gemeente Meerssen krijgen en behouden zo (nieuwe) leden. Dat is goed voor ons verenigingsleven."

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk