Lezing Grote Grazers

Groen
25 maart 2023

Lezing 5 april 19.30u: Natuurlijke begrazing door grote grazers.

Waar planten voorkomen, leven dieren die van planten leven. Planteneters hebben ieder hun eigen voedselstrategie ontwikkeld. Planten op hun beurt hebben zich beschermd tegen grazers of profiteren er juist van. Ook andere dieren profiteren van het begrazingspatroon.

Op deze manier zijn complexe ecosystemen ontstaan waarin planteneters een belangrijke rol spelen. Door het ontbreken van grote grazers in het landschap is er een ontbrekende factor ontstaan in het landschapsvormend proces. Tijdens een lezing neem Carin Menger jullie mee in de geschiedenis van de grote grazers in Nederland. Vervolgens gaan we kijken hoe Nederland het voortouw neemt in het herintroduceren van grote grazers in natuurgebieden. We kijken naar de effecten die verschillende grazers hebben op de landschapsvorming en waarom we juist wel of niet kiezen voor verschillende soorten in verschillende gebieden.

Door de grote grazers worden structuurrijke graslanden onderhouden, bosverjonging mogelijk gemaakt en een enorme toename van de biodiversiteit van zowel dieren als planten gerealiseerd.

Iedereen is welkom, ook niet leden van IVN, bij de gratis lezing van Carin Menger op woensdagavond 5 april 2023 om 19:30 uur in Café De Notenbalk, Sint Catharinastraat 12, Ulestraten (wimelsderks@hotmail.com 043-364 3740).

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Contact

Neem contact op met Wim:

Wim Derks
Contactpersoon
3