Nieuws uit Meer Vitaal

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Gezondheid

Startfoto: Armoede, sport en bewegen

Armoede, sport en bewegen. Een taai vraagstuk dat zich ondanks de beleidsmatige aandacht en diverse regelingen en initiatieven lastig laat grijpen. Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede blijven achter, ook als je kijkt naar hun sport- en beweegdeelname. Daarom gaat de gemeente Meerssen participeren in de aanvoerdersgroep van het Kenniscentrum Sport en Bewegen.

In het uitvoeringsplan Armoede Gemeente Meerssen 2023-2027 staat dat we, door te participeren in de aanvoerdersgroep van het Kenniscentrum Sport en Bewegen, een effectieve aanpak willen creëren om juist deze doelgroep structureel te laten sporten/bewegen en dus gezond te houden.

Op maandag 3 april 2023 van 13.00 - 16.00 uur gaan we samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen een start met dit vraagstuk. Wil jij meedenken? Via deze weg ben je van harte uitgenodigd. Meld je aan door een email te sturen naar baudouin.clairbois@meerssen.nl.

Gezondheid

MQ-Scan Basisschool de Lindegaerd

“Werken aan een fitte, gezonde en goed bewegende generatie, is waar we naar streven binnen gemeente Meerssen. Een goede motoriek draagt immers bij aan de totale ontwikkeling van een kind.” aldus Wethouder Sport Inge Smeets. Een methode om deze motoriek in kaart te brengen kan door inzet van de MQ-scan. Basisschool de Lindegaerd in Rothem is de eerste school in gemeente Meerssen die deze wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde scan inzet het komende schooljaar. 

De MQ-Scan is een handige tool aldus Vakleerkracht Martijn. “Dankzij de scan krijg ik helder op papier hoe het staat met de motorische ontwikkeling. Op het oog kun je ook wel wat zien, maar met de test kan ik duidelijk onderbouwen welke leerlingen achterblijven. In mijn gymlessen kan ik vervolgens op groeps- en leerling niveau accenten toepassen en zo de kinderen op sportief gebied stimuleren en blijven uitdagen”. 

Ook gemeente Meerssen ziet er de voordelen van in en stimuleert daarom actief het initiatief van basisschool de Lindegaerd. Volgens Baudouin Clairbois, combinatiefunctionaris Sport en Bewegen zorgt inzicht in de motoriek voor onderbouwing van ons sportbeleid: “Door de MQ scan krijgen we inzichtelijk welke kinderen extra aandacht nodig hebben. Hierop kunnen we vervolgens in afstemming met betreffende school doelgerichte acties uitzetten zoals bijvoorbeeld een specifiek beweegmoment 

Gezondheid

4 weeks introductieprogramma 55+

Gepersonaliseerde functionele krachttraining, begeleid door professionele coaches.

Functionele krachttraining verbetert balans en stabiliteit, remt de natuurlijke afname van spiermassa en draagt bij aan behoud van onafhankelijkheid.

We starten altijd met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens de uitgebreide intake bepalen we samen het niveau van fitness en wat het beste bij jou past. We werken niet met een standaard programma, iedereen is verschillend en heeft verschillende behoeftes. We focussen altijd op functie en mobiliteit, gecombineerd met kracht en conditie. Geen hippe fancy hypes, maar basics die altijd werken. We streven ernaar om het atletische vermogen van al onze klanten te verbeteren als preventie en/of therapie.

Of je nu bent geblesseerd, verminderd bent in functionaliteit of preventief aan het werk wilt. Bij ons ben je aan het juiste adres. Verschillende disciplines zullen je helpen blessure vrij te worden en pijnvrij te leren bewegen.

Neem de verantwoordelijkheid over je gezondheid in eigen hand. Ziekte en ziek worden, wordt door meerdere oorzaken beïnvloed en niet alles is maakbaar. Maar veel aspecten van gezondheid en fitheid kun je wel beïnvloeden. Health Center Meerssen helpt jou om dit optimaal te kunnen invullen op het gebied van training & beweging, voeding, rust & herstel en passende therapie.

Gezondheid

Senioren Fit in de Koel in Rothem

Senioren Fit is voor iedereen die op verantwoorde wijze aan zijn/haar gezondheid wil werken. Bij Senioren Fit train je samen met leeftijdsgenoten in een uur het hele lichaam. Alle spieren worden getraind en de training verbetert uiteraard ook het uithoudingsvermogen. Tevens merk je dat flexibiliteit van de spieren toeneemt en dat je balans verbetert. Senioren Fit is goed voor de gezondheid en daarnaast is het samen sporten erg gezellig.

Senioren Fit wordt iedere woensdag van 11.00 – 12.00 uur in gemeenschapshuis de Koel in Rothem gegeven.

Wil je meedoen? Kom dan gerust een keertje binnenlopen/kijken of proberen. Voor meer informatie neem contact op met Baudouin Clairbois via 043 350 7125. Senioren Fit is een initiatief van Stichting Samen Meerssen en Meerssen Beweegt.

Gezondheid

Valpreventie

Eén op de drie ouderen valt minstens 1x per jaar. Als je ouder wordt, ervaar je namelijk vaker moeite met je evenwicht. Misschien herkent u dit, of bent u al eens gevallen, of bent u bang om te vallen. Dan is deze cursus voor u!

Wij als Centrum voor Fysiotherapie en Medische Fitness organiseren een cursus valpreventie voor ouderen. Onze fysiotherapeut, Roger Willems, leert u hoe u steviger op de benen kunt staan en hoe u moet handelen mocht u onverhoopt toch ten val komen. In een groep van circa 10 personen wordt u aan de hand van verschillende oefeningen en parcoursen op uw eigen niveau en tempo uitgedaagd.

Aan het eind van de cursus loopt u gegarandeerd met meer zelfvertrouwen rond, is het risico om te vallen verkleind en is uw balans, kracht en coördinatie verbeterd.

Sport

Beweeg Bewust Meerssen van start!

Sport en beweging om jouw gezondheid te verbeteren

Duurzaam bewegen en het verbeteren van je algemene gezondheid, dat is Beweeg Bewust! Beweeg Bewust is een beweeginterventie ontwikkeld door Maastricht Sport i.s.m. medisch specialisten. Door middel van intensieve persoonlijke begeleiding, heeft sport en bewegen direct een positieve invloed op je gezondheid. Zonder hierbij te forceren en met veel plezier!

Meer informatie

Wil je meedoen of eerst meer informatie over Beweeg Bewust verkrijgen ga dan naar de website van Beweeg Bewust Meerssen of vul het contactformulier onderaan deze pagina.

Gezondheid

Gezondschap in supermarkt

Vanaf 29 augustus is de actie ‘gezondschap’ in 32 supermarkten in 15 Limburgse gemeenten van start gegaan. Het thema is ‘Back to school’. In dit schap staan gezondere producten om ouders bewust te maken van hoe zij het broodtrommeltje van hun kind op een gezonde manier kunnen vullen. In Meerssen staat het ‘gezondschap’ bij de Jumbo in Rothem.

Zoom