Nieuws uit Meer Vitaal

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Groen

Lezing Grote Grazers

Lezing 5 april 19.30u: Natuurlijke begrazing door grote grazers.

Waar planten voorkomen, leven dieren die van planten leven. Planteneters hebben ieder hun eigen voedselstrategie ontwikkeld. Planten op hun beurt hebben zich beschermd tegen grazers of profiteren er juist van. Ook andere dieren profiteren van het begrazingspatroon.

Op deze manier zijn complexe ecosystemen ontstaan waarin planteneters een belangrijke rol spelen. Door het ontbreken van grote grazers in het landschap is er een ontbrekende factor ontstaan in het landschapsvormend proces. Tijdens een lezing neem Carin Menger jullie mee in de geschiedenis van de grote grazers in Nederland. Vervolgens gaan we kijken hoe Nederland het voortouw neemt in het herintroduceren van grote grazers in natuurgebieden. We kijken naar de effecten die verschillende grazers hebben op de landschapsvorming en waarom we juist wel of niet kiezen voor verschillende soorten in verschillende gebieden.

Door de grote grazers worden structuurrijke graslanden onderhouden, bosverjonging mogelijk gemaakt en een enorme toename van de biodiversiteit van zowel dieren als planten gerealiseerd.

Iedereen is welkom, ook niet leden van IVN, bij de gratis lezing van Carin Menger op woensdagavond 5 april 2023 om 19:30 uur in Café De Notenbalk, Sint Catharinastraat 12, Ulestraten (wimelsderks@hotmail.com 043-364 3740).

Sport

Dikke Bandenrace

Wil jij net zoals de 'echte' wielrenners meedoen aan de Volta Limburg Classic? En ben jij tussen de 3 en 12 jaar? Schrijf je dan nu in voor de Dikke Banden Race op zondag 2 april!

Start en Finish is op de Vroenhof in Eijsden vanaf 10.00 uur.

Gratis inschrijven kan via onderstaande link:

DIRECT INSCHRIJVEN

Gezondheid

Startfoto: Armoede, sport en bewegen

Armoede, sport en bewegen. Een taai vraagstuk dat zich ondanks de beleidsmatige aandacht en diverse regelingen en initiatieven lastig laat grijpen. Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede blijven achter, ook als je kijkt naar hun sport- en beweegdeelname. Daarom gaat de gemeente Meerssen participeren in de aanvoerdersgroep van het Kenniscentrum Sport en Bewegen.

In het uitvoeringsplan Armoede Gemeente Meerssen 2023-2027 staat dat we, door te participeren in de aanvoerdersgroep van het Kenniscentrum Sport en Bewegen, een effectieve aanpak willen creëren om juist deze doelgroep structureel te laten sporten/bewegen en dus gezond te houden.

Op maandag 3 april 2023 van 13.00 - 16.00 uur gaan we samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen een start met dit vraagstuk. Wil jij meedenken? Via deze weg ben je van harte uitgenodigd. Meld je aan door een email te sturen naar baudouin.clairbois@meerssen.nl.

Sport

Voetbalcafé Beek & Meerssen

Afgelopen maandag werd er door de KNVB een voetbalcafé georganiseerd. Gastheer voor deze avond was GSV’28. Diverse voetbalclubs uit de gemeente Beek en de gemeente Meerssen kwamen bij elkaar om actuele thema’s met elkaar te bespreken. Zo werden er Good Practices aangedragen t.a.v. het vinden en binden van vrijwilligers binnen je eigen club. Tevens is er uitgebreid gesproken over de energieproblematiek binnen de eigen club en eventuele regelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden. Ook de vraag: Hoe krijgen we meer scheidsrechters? was één van de onderwerpen die uitvoerig werd besproken deze avond. Vanuit zowel Beek als Meerssen waren medewerkers van de gemeente aanwezig om mee te luisteren en te denken over de onderwerpen. De aanwezigen beleefde de avond als positief, het gezamenlijk delen van successen en uitdagingen zorgt voor verbinding lokaal en regionaal. 

Sport

Opendag bij TC Volharding 1 april 2023

Tennis- en Padelclub Volharding uit Meerssen organiseert op 01 april, geen aprilgrap, een open dag voor iedereen.

Tijdens deze dag kun je kennismaken met tennis en/of padel en de tennisclub zelf.

Iedereen is welkom vanaf 10:00 uur op ons park aan de Molenveldweg 5a in Meerssen.

Tennis- en padelrackets zijn bruikleen aanwezig, dus je hoeft niets mee te nemen.

Meer informatie over ons kun je vinden op internet www.tcvolharding.nl.

Aanmelden voor 25 maart door te mailen naar activiteiten@tcvolharding.nl

Tot ziens op ons tennispark.

Gezondheid

MQ-Scan Basisschool de Lindegaerd

“Werken aan een fitte, gezonde en goed bewegende generatie, is waar we naar streven binnen gemeente Meerssen. Een goede motoriek draagt immers bij aan de totale ontwikkeling van een kind.” aldus Wethouder Sport Inge Smeets. Een methode om deze motoriek in kaart te brengen kan door inzet van de MQ-scan. Basisschool de Lindegaerd in Rothem is de eerste school in gemeente Meerssen die deze wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde scan inzet het komende schooljaar. 

De MQ-Scan is een handige tool aldus Vakleerkracht Martijn. “Dankzij de scan krijg ik helder op papier hoe het staat met de motorische ontwikkeling. Op het oog kun je ook wel wat zien, maar met de test kan ik duidelijk onderbouwen welke leerlingen achterblijven. In mijn gymlessen kan ik vervolgens op groeps- en leerling niveau accenten toepassen en zo de kinderen op sportief gebied stimuleren en blijven uitdagen”. 

Ook gemeente Meerssen ziet er de voordelen van in en stimuleert daarom actief het initiatief van basisschool de Lindegaerd. Volgens Baudouin Clairbois, combinatiefunctionaris Sport en Bewegen zorgt inzicht in de motoriek voor onderbouwing van ons sportbeleid: “Door de MQ scan krijgen we inzichtelijk welke kinderen extra aandacht nodig hebben. Hierop kunnen we vervolgens in afstemming met betreffende school doelgerichte acties uitzetten zoals bijvoorbeeld een specifiek beweegmoment 

Sport

Proeflidmaatschap TC Volharding

De eerste padelclinics met 140! deelnemers zijn volgeboekt. zowel leden als niet-leden staan te trappelen om kennis te maken met padel.

Naast de clinics kun je voor € 25,= eenmalig één maand een proeflidmaatschap afsluiten. Je kunt dan onbeperkt padellen en tennissen bij onze club. Rackets en ballen zijn in bruikleen beschikbaar.

Interesse in padellessen? Kijk op www.tcvolharding.nl/trainingen.

Op korte termijn zullen er nieuwe clinics gepland worden. Houd onze website en facebook in de gaten!

Clinic volgen of padellessen, lid worden of meer info? Mail naar ledenadmin@tcvolharding.nl of bel gerust met Dave via 06 - 5497 50 38.

Website: www.tcvolharding.nl

Adres TPC Volharding: Molenveldweg 5a 6231 RX Meerssen.

Sport

Iedereen kan meedoen

Mensen met een kleine beurs hebben niet altijd geld voor een avondje sporten of culturele hobby. Door de hoge energieprijzen en oplopende inflatie groeit deze groep. Het Jeugdfonds en Volwassenfonds Sport & Cultuur kan uitkomst bieden. "We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen – liefst iedereen - kan meedoen in onze maatschappij", aldus wethouder Bjorn Molling. "Ongeacht je financiële situatie. Ieder mens telt."

Eindjes aan elkaar knopen

In Meerssen maken ruim 200 mensen gebruik van een bijstandsuitkering. Door de oplopende kosten tegenwoordig komen daar nog eens twee keer zo veel inwoners bij die de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van de energietoeslag. Dat scheelt, maar zelfs dan is er in sommige gezinnen weinig of geen geld over voor voetbal, hockey, schilderen of muziekles.

Voor ieder wat wils

Sport en cultuur hebben een positief effect op mensen. "Door beweging blijf je gezond en cultuur verrijkt je als mens. Bij een sportvereniging of culturele activiteit ontmoet je andere mensen. Je sociaal netwerk groeit en je krijgt zelfvertrouwen", vertelt Bjorn. "In Meerssen hebben we een grote diversiteit aan verenigingen en organisaties. Er is voor ieder wat wils. Het Jeugdfonds en Volwassenfonds Sport & Cultuur stelt meer mensen in staat om te kunnen deelnemen aan sport, of cultuur te beleven." Het Jeugdfonds is voor kinderen bedoeld, het Volwassenfonds voor iedereen boven de 18.

Hoe maak ik gebruik van het fonds?

Gebruik maken van een van de fondsen is eenvoudig. Kijk hiervoor op de site van de organisatie of meld je bijvoorbeeld bij Trajekt. Virginie Kosumi-Urlings is hier intermediair: "Door de hele korte lijnen die we vanuit Trajekt hebben met de mensen achter de fondsen, kunnen we maatwerk leveren en elke situatie apart beoordelen." Op de website van het Jeugdsportfonds en het Volwassenfonds staan aanvraagkaarten. "Als mensen die zelf al invullen, hebben we snel alle benodigde informatie." Virginie is blij met de fondsen: "Vooral voor de kinderen, want erbij horen en kunnen meepraten over hobby's is erg waardevol."

Tevreden

"Wij zijn ook erg tevreden met deze regeling", stelt Bjorn. "Zo kunnen veel meer mensen (blijven) deelnemen aan de samenleving, ongeacht hun financiële situatie. En het mooie is: de aanbieders van sport en cultuur in de gemeente Meerssen krijgen en behouden zo (nieuwe) leden. Dat is goed voor ons verenigingsleven."

Sport

Toekomstbestendigheid Sportclubs

Doe mee aan het onderzoek toekomstbestendigheid sportclubs!

Wij willen persoonlijk in gesprek met verenigingsbestuurders!

12 locaties in alle provincies Nederland van 7 februari - 10 maart rondetafelgesprekken met aanwezigheid van de landelijke politiek.

RVVB (register voor verenigingsbestuurders) wil wensen, behoeften en zorgen onder verenigingsbestuurders onder de aandacht brengen bij lokale en landelijke beleidsmakers. Op deze manier proberen we met elkaar sport- en subsidiebeleid in positieve zin aan te passen naar dat wat volgens verenigingsbestuurders noodzakelijk is voor toekomstbestendige clubs! HELP ONS hierbij door deel te nemen aan onze rondetafelgesprekken in iedere provincie.

RVVB gaat komende weken een rondgang langs 12 provincies doen om van verenigingsbestuurders te horen wat de staat van het verenigingsleven is. Bij het meldpunt zijn ruim 500 zorgwekkende signalen binnengekomen. Deze signalen betreffen helaas niet alleen hoge energiekosten, maar gaan ook over dalende ledenaantallen, terugloop in vrijwilligers en obstakels bij verduurzaming. Daarom start RVVB onder verenigingsbestuurders een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van sportclubs. De Tweede Kamer heeft onlangs in het sportdebat aangegeven meer zicht te willen krijgen op wat er precies speelt binnen sportclubs. Kamerleden en/of andere politieke vertegenwoordigers met sport in hun portefeuille zullen bij verschillende sessies aanhaken.

“Wij willen er alles aan doen om sportclubs overeind te houden, ik ben erbij om naar bestuurders te luisteren, te vragen hoe het met de vereniging gaat en om ideeën op te halen!” Mohammed Mohandis Tweede Kamerlid PVDA.

De onderzoekscommissie met vertegenwoordigers uit de politiek wil in iedere provincie in gesprek met bestuurders van verschillende verenigingen. Deze gesprekken worden gebruikt om een beter beeld te kunnen vormen over de staat van het verenigingsleven. RVVB hoopt nog voor het sportdebat in de Tweede Kamer in april het onderzoeksrapport af te kunnen ronden.

Meld je aan! Schrijf je hier in voor het rondetafelgesprek bij jou in de buurt:

Aanmeldingsformulier RVVB on Tour (google.com)

Sociaal

Kerstdisco

Kennen jullie het WhoZnext team van tennis en padelclub Bunde al? In ons WhoZnextteam zitten Agnetha, Anniek, Femke, Katrina, Max, Roos en Tobias, allemaal jeugdleden van onze vereniging, die samen leuke activiteiten voor de jeugd gaan organiseren. Het team wordt begeleid door hun twee coaches Ushi en Rianne.

Op 10 december is hun eerste activiteit en organiseren zij een Kerstdisco voor jongeren van 12 tot en met 17 jarigen. De disco is van 20.00 tot 23.00 uur in het geheel in kerststijl versierde clubhuis van onze vereniging. De entree is €3,- p.p.. Er zijn allerlei zelfgemaakte kerstlekkernijen. Laat je beste dansmove zien op de dansvloer en doe mee met de Kerst-kahoot! Ook tieners die geen lid zijn, zijn van harte welkom!

Kom jij ook samen met vrienden en vriendinnen? Stuur dan een mailtje naar info@tpcbunde.nl

Sport

Sectorplan Sport COVID-19

Vanaf maandag 19 september 2022 starten de GGD’en het traject voor de herhaalprik COVID-19. Eerst voor mensen op afspraak, daarna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan.

Omdat het niet onaannemelijk is dat het coronavirus deze winter weer oplaait is door de overheid de afgelopen periode een langetermijnstrategie COVID-19 uitgewerkt over wat er moet gebeuren in verschillende fasen van de coronapandemie. Uitgangspunt is dat de samenleving open blijft. In gezamenlijkheid met NOC*NSF, Sportbonden, Professionele ondernemers in de Sport (POS) en de directie sport van VWS hebben we mede op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren ook een sectorplan (maatregelenladder) sport uitgewerkt. Daarin is aangeven hoe de sport veilig en verantwoord kan worden ingericht en welke maatregelen het meest werkbaar zijn, voor sporters, officials, bezoekers, technische staf en medewerkers. 

Voor actuele informatie voor sportaanbieders verwijzen wij u naar: https://publicatie.nocnsf.nl/toolkit-nocnsf-c19-06/inhoud. Bijgaand treft u tevens de Maatregelenladder Sport aan.

Sport

Online Workshops Nationale Sportweek

Wil jouw sportclub of sportorganisatie zich ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming, vrijwilligersmanagement of sociale veiligheid? Dan nodigen we je graag uit voor onze online workshops tijdens de Nationale Sportweek 2022.

De workshops vinden plaats van maandag 19 september t/m donderdag 22 september. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen ga je samen met andere clubs en organisaties aan de slag met een bepaald thema. Na je deelname kun je de inzichten meteen in de praktijk brengen! 

De volgende workshop worden georganiseerd:

 • Vrijwilligersmanagement
 • Duurzame accomodatie
 • Clubkadercoach
 • Ledenbinding
 • Grensoverschrijdend gedrag
 • Positief Coachen
 • Sociale Veiligheid
 • Gezonde Sportomgeving
 • Open en veilige sport voor iedereen (LHBTI+)
 • Geld genereren

Voor meer info en/of inschrijven klik op onderstaande link:

uitnodiging-workshops-nationale-sportweek-2022.pdf (nocnsf.nl)

Sport

Subsidieregeling jeugdtrainers Sport

Provincie Limburg heeft de Subsidie Opleiding Jeugdtrainers 2021 – 2022 nog opengesteld tot 30 december 2022. Tot dan is het mogelijk voor amateursportverenigingen om subsidie aan te vragen voor het opleiden van jeugdtrainers. Zo wil Provincie Limburg een bijdrage leveren aan de sportparticipatie van de jeugd door te investeren in meer en beter opgeleide jeugdtrainers. Goed opgeleide jeugdtrainers maken sport voor jongeren niet alleen leuker, maar ook gezonder.

Dit pas bij de ambitie van de Provincie Limburg om van Limburg de gezondste, sportiefste en innovatiefste regio van Nederland te maken. Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn, zeker voor onze jongeren. Sport en bewegen zorgt namelijk voor een gezonde fysieke en psychische ontwikkeling. Jeugdtrainers spelen een belangrijke rol bij het binden van jongeren aan sport en hun vereniging. Het te verstrekken subsidiebedrag bedraagt maximaal € 500,00 euro per amateursportorganisatie.

Voorwaarden:

Om subsidie te kunnen aanvragen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Dit zijn de belangrijkste:

 • Om voor een subsidie in aanmerking te komen dient een opleiding door de jeugdtrainer(s) namens een amateursportorganisatie te worden gevolgd.
 • Subsidie is enkel mogelijk voor opleidingen die aansluiten bij niveau 1, 2 of 3 van de Kwalificatiestructuur Sport.
 • De opleiding dient uiterlijk binnen 2 jaar na ontvangst van de subsidiebeschikking met succes te zijn afgerond.
 • De kosten voor de opleiding zijn gemaakt in de periode tot maximaal drie maanden vóór de datum van ontvangst van de aanvraag.

Hoe aanvragen?

Uiterlijk 30 december 2022 moet de aanvraag door de Provincie zijn ontvangen. Meer informatie over het aanvragen van deze subsidie en alle voorwaarden: https://www.limburg.nl/loket/subsidies/actuele-subsidies/subsidieregelingen/@7030/subsidie-opleiding/

Video met meer informatie https://prvlimburg.bbvms.com/p/previewplayer/c/4488960.html?inheritDimensions=true&placementOption=default

Gezondheid

Gezondschap in supermarkt

Vanaf 29 augustus is de actie ‘gezondschap’ in 32 supermarkten in 15 Limburgse gemeenten van start gegaan. Het thema is ‘Back to school’. In dit schap staan gezondere producten om ouders bewust te maken van hoe zij het broodtrommeltje van hun kind op een gezonde manier kunnen vullen. In Meerssen staat het ‘gezondschap’ bij de Jumbo in Rothem.

Sport

Summer Games Meerssen 2022 van Start!

De eerste dag van de Summer Games Meerssen zit er op. Maar liefst 60 kinderen deden mee aan het Neon Sports Festival in Sporthal Marsana. Deze week en de laatste week van de zomervakantie worden op diverse plekken in de Gemeente Meerssen sportieve activiteiten georganiseerd voor kinderen en jeugdigen. De activiteiten worden begeleidt door enthousiaste studenten met het diploma Leider Sportieve Recreatie. Wil jij nog mee doen aan de Summer Games? Check dan deze link voor het programma.

Meerssen

Officiële lancering Platform Meer Vitaal

Ben jij er dinsdag 13 september bij?

Meer info:

Gemeente Meerssen | Werk jij actief met ons mee en breng jij onze gemeenschap in groot Meerssen nog meer in beweging?

Sport

Spartan Zandvoort 2022

Zondag 29 mei hebben een aantal leden van Health Center Meerssen de Spartan Race in Zandvoort overwonnen! De afgelopen maanden hebben ze hier specifiek naar toe getraind aan de hand van Premium Trainingen bij Health Center Meerssen. Het was een pittige race! Zon, regen, wind en vooral veel zand! Voor iedere deelnemer een overwinning op verschillende vlakken; de eerste keer een Obstcale Run lopen, hindernissen halen die eerst niet lukten of een betere tijd dan vorig jaar neerzetten. Health Center Meerssen is trots op deze toppers!

Zoom